Kod nas poznate sorte jabuka su: gala, zlatni delišes, crveni delišes, ajdared, greni, jonagold itd.

Isaac Newton došao je na ideju o gravitaciji nakon što mu je, dok je sjedio u voćnjaku, na glavu slučajno pala jedna jabuka. Promatranje jabuke koja pada okomitom putanjom potaknulo ga je na razmišljanje o tome što utječe na predmete da padaju pravom linijom prema tlu.

Za jabuku se kaže da je kraljica voća. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Bogata je vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin) i sadrži 20 % dnevne preporučene količine vlakana. Zahvaljujući velikomu udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprečava umor i gubitak koncentracije.

Jabuke se prerađuju u mnoštvo različitih proizvoda, a najveći volumen obrađenih jabuka proizvodi se u obliku jabukovače i octa. 20.10.2023. godine učenici 2.a razreda s profesoricom Katarinom Čamber obilježili su Svjetski dan jabuka. Pripremi su različite slastice s jabukama i izabrali recepte za kolače koji se mogu pripremiti od jabuka. Za usporedbu smo pripremili 5 različitih sorti jabuka. Učenike smo počastili ovim zdravim voćem koje smo kupili od sredstava dobivenih iz projekta „Recikliraj sad i odmah“ koji naša škola provodi već 4 godine.